Voor de lekkerbekken eens iets totaal anders op Oostendse Verhalen. Mijn favoriete recept voor Oostendse garnaalkroketjes.

Er is wat werk aan, maar de reacties zijn steevast lovend.
 
garnaalkroket oostende
 
Als je 1kg verse garnalen neemt krijg je hiervan ongeveer 600gr. garnalenkoppen en 300gr. garnalenvlees.
Als ik dit recept maak koop ik 1 kg verse ongepelde garnalen die ik zelf pel en een doosje van 250gr. reeds gepelde garnalen.
Voor de garnalenmelk gebruik ik ongeveer 350g garnaalkoppen, de rest gebruik ik als een basis voor een lekkere vissoep.
Bij dit recept is het belangrijk om de precieze hoeveelheden af te wegen.
 
Met dit recept maak je +/- 14 vrij grote garnaalkroketten.
 
 
voor de garnalenmelk:
  • 250 à 350 gr garnaalkoppen
  • 5 dl volle melk
  • 1 in stukken gesneden stengel en blad groene selder
 
voor de vulling:
  • 500 gr gepelde garnalen
  • 4,5dl garnalenmelk
  • 55 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 4 blaadjes gelatine enkele minuutjes geweekt in koud water
  • cayennepeper
  • citroensap
 
voor de panade:
  • bloem
  • 2 losgeklopte eiwitten
  • paneermeel
 
Laat voor de garnalenmelk alle ingrediënten 20 minuten trekken op een zacht vuurtje.
Zeef de garnalenmelk.
 
Maak voor de vulling een gladde roux van boter en bloem en dik de garnalenmelk met deze.
 
Meng  op een vrij hoog vuur de boter en bloem tot een homogene massa.
Voeg hier al roerend je garnalenmelk langzaam aan toe.
Doe er de gelatine (zonder het water waarin deze geweekt werd) bij en roer door.
voeg de gepelde garnalen toe.
 
Stort de vulling op een ovenplaat in een laag van 2 cm dikte. (leg vooraf een celofaan in de ovenplaat of schotel, dan kun je de kroketten er nadien gemakkelijker uithalen.
 
Laat enkele uren opstijven in een extra koude koelkast (vb. op stand 4 of 5)
Neem uit en verdeel in porties.
 
Rol eerst door de bloem,dan door het eiwiten tenslotte door het paneermeel.
 
Bak de kroketjes goudbruin in olie op 180 graden.
Serveer met gefrituurde peterselie en partjes citroen.

{fcomment lang=nl_NL}