Oostendse Verhalen

Sinds 2001 de site over Oostende, zijn taal, cultuur en bevolking

Zoeken op de site

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
In 2003 werd "Oostendse Verhalen" door de lezers van PC-Magazine en ZD-net  verkozen tot 2de beste persoonlijke site. Wel bizar is dat de site veel hoger had gescoord indien er minder dialect gebruikt ware geweest. Het doel van de site is echter meerledig: Oostendse taal, geschiedenis, anekdotes en Oostendse Actualiteit.

1) Behouden van de Oostendse taal
Het Oostends neemt een speciale plaats in bij de Nederlandse dialecten. Een aantal vormen die in andere dialecten reeds lang verdwenen zijn bleven in het Oostends bewaart.

Het is bovendien een ruwe taal, maar recht uit het hart (zoals zijn bewoners).

Wat is Oostends?

De vorm van het Nederlands dat we in Oostende spreken wordt als Oostends aanvaard. Dus Mariakerks, Steens, Brènings (van 't sas), Steens of Zandvoords het doet er helemaal niet toe. Het is niet de bedoeling om de woordenschat van 100 jaar terug op te rakelen, (ook al mogen die woorden toch vermeld worden). Een typisch kenmerk van een levende taal is dat ze veranderd. Iedereen zal moeten toegeven dat de taal van de huidige jeugd afwijkt van deze van onze ouders en grootouders.

Spelling

Op deze site probeer ik zoveel mogelijk "fonetisch" te schrijven. (dit wil zeggen dat de G als H geschreven wordt) Mensen die daar problemen mee hebben mogen natuurlijk ook het 'Standaard Oostends" van het Oostendse woordenboek gebruiken.


Oostendse Geschiedenis

De Oostendse geschiedenis is heel rijk, de bedoeling is dat we die geschiedenis bekend maken voor iedereen die er interesse voor heeft. Ik zoek nog mensen die artikels willen schrijven over de Oostendse geschiedenis


Bewaren van Oostendse verhalen en anekdotes
Sommigen hebben ergens op zolder nog wel verhalen liggen van ouders of grootouders. Verhalen die eigenlijk te waardevol zijn om zomaar verloren te laten gaan.

Stuur ze zeker door, dan plaatsen we ze op de site tot genoegen van alle bezoekers


 
Oostendse actualiteit

Oostende is een levendige stad waar heel wat gebeurt. Oostends nieuws en actualiteit mogen hier dan ook niet ontbreken.


 

Login Form